Waarom een goede motorhelm noodzakelijk is

De motorhelm is een onmisbaar onderdeel van de motoruitrusting. Het beschermt je hoofd tegen impact bij een ongeluk en helpt je bovendien om wind, regen, insecten en lawaai tegen te gaan. Het dragen van een kwalitatieve helm verhoogt niet alleen je veiligheid, maar ook je rijcomfort.

Veiligheidsnormen en keurmerken

Zorg ervoor dat de helm die je kiest voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. In Europa moeten motorhelmen voldoen aan de ECE 22.05-norm. Helmen met een keurmerk zijn getest op hun vermogen om impact te absorberen en het hoofd te beschermen. Kies altijd een helm met een erkend keurmerk om er zeker van te zijn dat je een veilig product aanschaft. Het is daarom ook belangrijk om te kijken naar specifieke merken om te zien of deze betrouwbaar zijn, zoals HJC helmen.

Soorten motorhelmen

Er zijn verschillende soorten motorhelmen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een specifiek type hangt af van je persoonlijke voorkeur en het type motorrijden dat je doet. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

  1. Integraalhelm: Biedt volledige bedekking van het gezicht en hoofd. Dit is de populairste en veiligste keuze voor motorrijders.
  2. Systeemhelm: Heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, wat meer flexibiliteit en comfort biedt. Ideaal voor brildragers en tourrijders.
  3. Jethelm: Een open gezichtshelm zonder kinstuk, geschikt voor stadsverkeer en korte ritten. Jethelmen bieden minder bescherming dan integraal- en systeemhelmen, maar zijn lichter en luchtiger.
  4. Off-road helm: Speciaal ontworpen voor off-road rijden, met een langere klep en kinbescherming. Deze helmen zijn lichtgewicht en hebben vaak een uitstekende ventilatie, maar bieden minder bescherming bij hoge snelheden.

Materiaal en constructie

De materiaalkeuze en constructie van een helm zijn belangrijke factoren voor de veiligheid en het gewicht. De meeste helmen zijn gemaakt van polycarbonaat, glasvezel of een mix van materialen zoals carbon en Kevlar. Polycarbonaat helmen zijn over het algemeen goedkoper, maar zwaarder en minder duurzaam. Glasvezel en carbon helmen zijn lichter en sterker, maar ook duurder.

Pasvorm en comfort

Een goed passende helm is essentieel voor zowel veiligheid als comfort. Een te grote helm kan afvallen tijdens een ongeval, terwijl een te strakke helm oncomfortabel kan zijn. Meet je hoofdomtrek op het breedste punt en raadpleeg de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden. Let op de vorm van je hoofd, aangezien sommige helmen beter passen bij ronde of ovale hoofdvormen. Probeer verschillende helmen om te zien welke het beste aanvoelt.

Extra functies en accessoires

Er zijn veel extra functies en accessoires die de functionaliteiten het comfort van een helm kunnen verbeteren. Enkele veel voorkomende opties zijn:

  1. Vizier: Een vizier beschermt het gezicht tegen wind en vuil en kan een zonnebril vervangen. Sommige vizieren zijn uitwisselbaar of hebben een getint of spiegelend effect.
  2. Ventilatie: Ventilatieopeningen zorgen voor luchtstroom en koeling tijdens het rijden, wat vooral handig is in warme omstandigheden.
  3. Geluidsisolatie: Sommige helmen hebben een extra laag demping om windruis en andere geluiden te verminderen.
  4. Communicatiesystemen: Veel helmen zijn compatibel met Bluetooth-communicatiesystemen die verbinding maken met een smartphone of andere rijders. Hierdoor kun je tijdens het rijden communiceren met anderen en muziek luisteren.
  5. Kinband: De kinband moet stevig vastzitten en comfortabel aanvoelen. Sommige helmen hebben een snelsluiting of dubbele D-ring sluiting.

Jouw perfecte motorhelm vinden

Een goede motorhelm is een investering in je veiligheid en comfort tijdens het rijden. Door te letten op de soort helm, materiaal en constructie, pasvorm en comfort, veiligheidsnormen en keurmerken en extra functies en accessoires, kun je de beste motorhelm vinden die past bij jouw rijstijl en persoonlijke voorkeur. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om verschillende opties te proberen voordat je een keuze maakt, en vergeet niet dat veiligheid altijd voorop moet staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *