Hoog tijd voor een nieuwe auto? Denk er eens over na om een tweedehands auto aan te schaffen! Niet alleen bespaar je op deze manier een hoop geld, maar er worden zat tweedehands auto’s aangeboden die nog vele kilometers in zich hebben zitten. Een auto kopen is altijd een flinke investering waar goed over nagedacht moet worden. Dit artikel geeft je 5 tips voor het kopen van een tweedehands auto. Zo kun jij een weloverwogen beslissing nemen voor de komende jaren veel rijplezier.
Bepaal je budget
Laten we bij het begin beginnen. Iedere zoektocht naar een auto begint bij het bepalen van je budget. Pas als je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je gericht gaan zoeken naar je nieuwe auto. Het heeft immers weinig zin om eindeloos te scrollen door Ferrari’s, Maserati’s en Porsches als je hier het geld niet voor hebt. Dromen mag, maar wees wel realistisch. Zorg ervoor dat het bedrag dat je aan een auto wilt spenderen ook direct beschikbaar is. Het is af te raden om voor een tweedehands auto een lening af te sluiten. Verder kijk je voor het bepalen van je budget naar je behoeften. Wat verwacht je van een auto en hoe vaak denk je hem te gaan gebruiken? Kijk ook naar maandelijkse lasten zoals belasting, brandstof en verzekering. Deze factoren spelen allemaal mee in het bepalen van je budget.
Kies de auto die bij je past
Een belangrijke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is; welke auto past bij mij? Wil je een snelle auto of vind je het belangrijker dat je auto zuinig qua verbruik is? Moet jouw auto vooral betrouwbaar zijn of heb je het liefste een auto die er sportief uitziet? Hoeveel zitplaatsen en deuren heb je graag? Deze en nog meer vragen bepalen allemaal het soort auto dat je uiteindelijk kiest. Voordat je daadwerkelijk auto’s gaat uitzoeken is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt welke auto bij je past en wat aansluit bij je behoeften. Zet dit op papier en dan heb je een mooie basis om gericht te gaan zoeken.
Marktplaats of een garage?
Het is niet lastig om aanbieders van tweedehands auto’s, ook wel occasions genoemd, te vinden. Mensen bieden op verschillende manieren hun auto te koop aan. Websites als marktplaats, autoscout24 en de website van ANWB staan vol met aangeboden auto’s. Met name marktplaats is een populair platform voor het kopen en verkopen van tweedehands auto’s. Doordat er bij marktplaats geen tussenpersoon is, onderhandel je direct met de huidige eigenaar. Dit kan soms uitdagend zijn. Ga je liever naar een professionele autoverkoper? Veel garages hebben meerdere occasions in hun showroom staan die ze te koop aanbieden. Kijk eens bij verschillende garages bij jou in de buurt. Zoek bijvoorbeeld op occasions Emmen als je in de provincie Drenthe zoekt naar een tweedehands auto.
Maak een proefrit
Heb je een tweedehands auto gevonden die jou wel wat lijkt en heb je een afspraak gemaakt met de verkoper? Vraag dan altijd of je een proefrit mag maken in de auto. Je moet nooit een auto kopen zonder er zelf eerst in gereden te hebben. Pas na een kleine proefrit weet je precies of de auto voor jou geschikt is. Heb je een verkoper die niet akkoord gaat met een proefrit? Ga dan maar weer naar huis. Een verkoper die niet wilt dat jij in de auto rijdt, heeft waarschijnlijk iets te verbergen. Vertrouw dit nooit. Ook is het verstandig om iemand mee te nemen naar je afspraak. Twee zien immers meer dan een. Ken je iemand met verstand van techniek en auto’s? Laat deze dan even de auto inspecteren. Zo weet je beter wat de staat van de auto is.
Vraag naar de mankementen
Een auto wordt altijd om een reden verkocht. Niemand besluit op een dag zomaar zijn auto te verkopen. Vraag daarom aan de verkoper waarom hij of zij de auto te koop aanbiedt. Het kan goed mogelijk zijn dat mensen zelf een nieuwere auto willen en daarom eerst hun huidige auto verkopen of dat ze geld nodig hebben voor andere doeleinden. Helaas worden de meeste auto’s verkocht, omdat er iets mis mee is. Vertelt een verkoper niets over eventuele mankementen, vraag er dan naar. Natuurlijk is het dan nog steeds afwachten of ze eerlijk zijn, maar door direct te vragen is de kans dat je dit te weten komt wel groter. Afhankelijk van het mankement bepaal je of je de auto wel of niet wilt.