Stapelaars elektrisch aangedreven? Werkt vaak heel goed uit!

Vorkheftrucks lijken gewoon gemaakt voor het werk in flinke magazijnen. Het hele beweeg proces van pallets in en uit de rekken steken, laden en lossen, is de vorkheftruck wel toevertrouwd. En toch is de vorkheftruck niet altijd de juiste oplossing voor je voorraad hallen. Zo kunnen stapelaars elektrisch gezien effectiever zijn dan een duurdere heftruck. Want een stapelaar heeft gewoon minder ruimte nodig en is tegelijk veel wendbaarder; vooral handig als de werkpaden smal zijn. 

Stapelaars elektrisch beter dan met de hand aangedreven

Koop nu niet meteen een handmatige stapelaar. Je belast je medewerkers daar nogal mee want pallets worden steeds zwaarder en die in beweging krijgen met een voetpomp gaat daarom steeds moeilijker. Pallets van minder dan 300 kilo lukken nog wel met een handmatige stapelaar. Zwaardere pakketten hebben echt de hulp van stapelaars elektrisch aangedreven nodig. Dat geldt nog meer als je medewerkers continu ladingen aan het ‘verpompen’ zijn. Met een elektrische stapelaar vermoei je je personeel niet onnodig en krijgt je workflow met elektrische bijstand zelfs een sprint!

Vorkheftruck versus stapelaar

Elektrische stapelaars kunnen veel van wat mogelijk is bij heftrucks. Zo heeft een stapelaar snel een hefhoogte te pakken van 1,2 tot 5 m. Daarbij kan zo’n 1600 kilo in één keer omhoog gebracht. De stapelaar beweegt je goederen heen en terug, op en neer en doet dat behoorlijk snel. Waar een vorkheftruck een cabine heeft, bedien je de stapelaar vanaf het handvat. Je medewerkers hebben die besturing snel onder controle en hoeven er geen heftruckcertificaat voor te halen. Alle voordelen van stapelaars elektrisch aangedreven, afgezet tegen een vorkheftruck, zijn:

  • Minder aanschafkosten;
  • Minder onderhoudskosten;
  • Eenvoudiger besturing/bediening;
  • Meer wendbaarheid en dus flexibiliteit;
  • Minder of geen lawaai;
  • Komt met extra opties (bijv. weegschaal).

De stapelaar ontleed

De onderdelen van een elektrische stapelaar zijn voornamelijk de dissel, de hefmast, de loop- en zwenkwielen en de handbediening. Verreweg het belangrijkste is de elektromotor. Die wordt gevoed door een accu. Een stapelaar brengt pallets en pakketten via hydraulische techniek op en neer. Behalve heffen laat de stapelaar de spullen natuurlijk ook afdalen of naar elders vervoeren. Met z’n kleine draaicirkel is een stapelaar bijna overal inzetbaar, ook bij nauwe gangpaden.

Be Green Techniek | De specialist in elektrisch

Hef- en tilvermogen van stapelaars elektrisch aangedreven

In kleinere magazijnen is de stapelaar een betere optie dan een heftruck of een handmatige stapelaar. Je krijgt er een betere workflow door. Alleen moet je wel even berekenen welke kracht en hefwerking stapelaars elektrisch aangedreven voor jouw situatie moeten hebben. Twee cruciale zaken zou je dan moeten combineren: hefhoogte en hefvermogen. Standaard zijn de volgende combinaties bij elektrische stapelaars op de markt:

  • 2 m heffen en 1200 kilo tillen;
  • 3 m heffen en 1200 kilo tillen;
  • 4 m heffen en 1200 kilo tillen;
  • 5 m heffen en tot 1600 kilo tillen.

Koop echter niet een kat in de zak en laat een stapelaar met een loodzuur batterij liefst links liggen. De nieuwe generatie accu heet lithium-ion en doet zijn werk veel beter dan de oude loodzuur variant. Lithium-ion laadt sneller op, is tussentijds bij te laden, hoeft na het laden niet af te koelen en gaat ook nog tot vier keer langer mee dan loodzuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *