Rijvaardigheid bijspijkeren

Wanneer jouw kind oud genoeg is om zijn of haar rijbewijs te halen, moeten ze inschrijven bij een rijschool. Hier zijn een aantal rijtechnieken die je kind kan oefenen achter het stuur om een bekwame, veilige chauffeur te worden.

Bochten nemen

Dit lijkt misschien eenvoudig voor iemand die al jaren rijdt, maar bochten kunnen moeilijk zijn voor nieuwe bestuurders.

Bij het naderen van een bocht, moet men het rustig aan doen en gebruik maken van richtingaanwijzers. Voor wie nog nooit heeft gereden, kan het moeilijk zijn te vertragen en de vaart erin te houden die nodig is om een bocht te maken. Om deze vaardigheid te verwerven, moeten bestuurders voortdurend oefenen achter het stuur.

Op de juiste manier remmen

Remmen is misschien moeilijk voor leerlingen in de rijopleiding. Het is een talent dat alleen kan worden geleerd door middel van rijlessen terwijl je achter het stuur zit met echte expertise. Leerlingen leren hoe ze correct en veilig moeten remmen wanneer ze beginnen te leren rijden met een instructeur. Je instructeur heeft ook een noodrem op zijn auto, voor het geval je niet snel genoeg stopt.

Veilig het tempo opvoeren

Remmen moet ook voorzichtig gebeuren. Te snel optrekken kan leiden tot een schokkerige beweging die het voertuig snel uit jouw handen kan nemen. Nieuwe bestuurders moeten oefenen met geleidelijk optrekken tot ze een veilige snelheid binnen de toegestane limiet hebben bereikt.

Handelen op kruispunten

Kruispunten  kunnen voor jonge bestuurders bijzonder beangstigend zijn. Kruispunten in de stad met verkeerslichten kunnen de bezorgdheid van nieuwe bestuurders wegnemen, omdat ze weten wanneer het hun beurt is om te vertrekken. Bij kleinere kruispunten die voor iedereen toegankelijk zijn, kan het echter moeilijker zijn om te bepalen wie voorrang heeft.

De verkeersregels verschillen van land tot land, dus leerlingen moeten geduld en vooruitziendheid leren om kruispunten veilig te kunnen oversteken. Mettertijd wordt het eenvoudiger om te bepalen wie voorrang heeft.

In en uitvoegen

Nieuwe bestuurders hebben het moeilijk om te bepalen hoe lang en hoe ver het duurt om van rijstrook te veranderen en op elkaar aan te sluiten. Daarom moeten bestuurders voldoende ruimte laten en hun dode hoek inspecteren.

Het inschakelen van je knipperlicht, vertragen, en bepalen of de automobilist achter je zal toestaan om de rijstrook in te voeren kan beangstigend zijn. Als rijinstructeur moet je jouw leerlingen deze vaardigheden aanleren en zorgen dat ze het onder de knie krijgen om de kans op een ongeval te verlagen. Nieuwe bestuurders hebben een harde tijd in te schatten hoe lang het zal duren om rijstroken te veranderen of samen te voegen. Het is van cruciaal belang voor bestuurders om een veilige afstand te bewaren en hun dode hoeken te inspecteren terwijl ze dit doen.

Het is moeilijk om in te voegen naar de juiste rijstrook en beoordelen of de bestuurder achter je, je voor zal laten. Een goede rijinstructeur kan helpen een leerling met deze vaardigheden om het risico van een ongeluk te verminderen.

Gevaren herkennen

Het identificeren van gevaren voordat ze uitmonden in ongevallen is een van de moeilijkste vaardigheden voor een nieuwe bestuurder om onder de knie te krijgen. Omdat ze nog moeten leren rijden, hebben nieuwe bestuurders de neiging om zich te concentreren op wat zich voor hen bevindt.

Bestuurders moeten gewend raken om rond en voor de auto te kijken, zodat ze op termijn kunnen anticiperen op mogelijke gebeurtenissen. Als er bijvoorbeeld een stuk puin op de weg ligt, weet de bestuurder het liefst dat hij er zo snel mogelijk vanaf moet, zodat hij niet op het laatste moment uitwijkt naar zijn rijstrook om het te ontwijken.

Houd voldoende afstand

Een veilige volgafstand stelt een automobilist in staat veilig te stoppen wanneer zich een onverwachte gebeurtenis voordoet. Als bijvoorbeeld de bestuurder voor je op een andere rijstrook besluit om van rijstrook te veranderen zonder zijn knipperlichten te gebruiken, kunt je gedwongen worden om plotseling te stoppen, wat tot een ongeval kan leiden. Het kan ook zijn dat je niet genoeg tijd hebt om zo snel tot stilstand te komen als je wilt, en dat je in botsing komt met het voertuig voor je.

Door een veilige volgafstand aan te houden, kunt je deze problemen en nog veel meer vermijden. Zelfs als je op een andere rijstrook rijdt, moet je de afstand tussen jezelf en de voertuigen voor je in de gaten houden.

De weg delen

Het zou fantastisch zijn als je de hele tijd de enige automobilist op de weg was, maar dat zal zelden het geval zijn! Je zult de weg moeten delen met meer dan alleen auto’s. Fietsers en voetgangers zullen hem ook gebruiken, dus je moet waakzaam blijven en je bewust zijn van jouw omgeving.

Oversteekplaatsen zijn niet alleen in de buurt van verkeerslichten te vinden, dus wees voorzichtig met voetgangers die te voet oversteken. Fietsers zullen ook op de weg zijn, dus houd een veilige snelheid en afstand om mogelijk dodelijke ongevallen te voorkomen.

Als nieuwkomer zal je deze vaardigheden elke keer dat je achter het stuur kruipt beter onder de knie krijgen. Met oefening kunt je zelfs de moeilijkste vaardigheden onder de knie krijgen.

Een goede opleiding volgen

Een goede rijinstructeur en rijschool vinden is moeilijk. Het is belangrijk dat een instructeur een goede rijinstructeur opleiding heeft gevolgd bij een erkende opleidingsinstituut. Want deze instructeurs zullen met de tijd weer andere leerlingen opleiden tot chauffeurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *