Motorhandschoenen voor veiligheid en comfort

Er zijn veel verschillende motorhandschoenen beschikbaar. Allereerst kies je handschoenen voor het seizoen, je wilt namelijk comfortabel en veilig kunnen rijden. En, met vingers die bevroren zijn of juist nat van het zweet, kun je jouw motor niet goed bedienen. Winterhandschoenen zijn bijvoorbeeld wat langer zodat ze de wind uit je mouwen houden. Voor het type gebruik kies je een passende handschoen. Voor racehandschoenen zijn andere materialen gebruikt en is er een andere bouw van de handschoen. Laat je bij het kopen van motorhandschoenen goed informeren en kies altijd een handschoen die niet te krap of te ruim zit.

Motorhandschoenen voor zomer en winter

De handschoen is gemaakt voor winter of zomer gebruik. Je moet je vingers bij temperaturen van onder de 10 graden warm houden om comfortabel te rijden. Zomerhandschoenen moeten juist lekker ademen en minder voering hebben. Beide handschoenen wil je, zeker in Nederland, waterdicht hebben. Kijk ook bij verwarmde handschoenen, zeker als je geen handvatverwarming hebt. Twijfel je tussen handvatverwarming of verwarmde handschoenen? Deze laatste biedt rondom je hand warmte wat veel efficiënter is. Motorhandschoenen met verwarming verwarmen ook beter op de plekken waar de wind je handen koud maakt doordat het van binnenuit de handschoen verwarmt. Zeker in de winter en voor motorrijders die de motor als belangrijkste vervoermiddel gebruiken zal dit erg veel comfort bieden.

Grip en bescherming

De binnenkant moet goede grip geven. De buitenkant moet goed beschermen. Je moet geen klamme handen krijgen of geen gevoel hebben in wat je doet. Een te dikke motorhandschoen kan wel lekker warm zijn, maar de feeling met de motor mag er niet onder lijden. Daarom is een wind- en waterdicht, maar ademend materiaal prettig, het voorkomt dat je natte zweethanden krijgt. Aan de buitenzijde zal de motorhandschoen bescherming moeten bieden bij een aanrijding of tegen de hitte van wrijving.

Het materiaal van handschoenen

Materiaal van leer biedt een hoge bescherming tegen wrijving en hitte. Daarom zijn veel handschoenen van leer. Zeker voor gebruik op het circuit heb je andere handschoenen nodig dan voor een tourtochtje. De risico’s en gevolgen zijn groter naarmate de snelheid toeneemt. Naast leer is Gore-Tex een veelgebruikte stof voor motorhandschoenen van textiel. Deze zijn handig voor dagelijks gebruik tijdens bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Het is een zeer goed materiaal als het op waterdichtheid aankomt. De bescherming van leer is wel beter dan van stof. Let dus op de manier waarop de fabrikant de motorhandschoenen veilig maakt, zoals bescherming van pols, vingers en knokkels.

Meerdere stijlen motorhandschoenen

De stijl van de motorhandschoenen heeft misschien wat minder met veiligheid en comfort te maken, maar is niet minder belangrijk. Je wilt er op je motor goed uitzien. Daarom zijn er zoveel verschillende handschoenen als dat er pakken en motoren zijn. Bij het kopen van een nieuw motorpak of nieuwe motorkleding hoef je het kopen van motorhandschoenen om de prijs niet te laten. Voor rond de 30 euro heb je al een prachtig paar. Kies een stijl die je mooi vindt en vervang je handschoenen iedere paar jaar naar gelang gebruik en advies van de fabrikant. Net als helmen veroudert het materiaal van handschoenen. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen, maar niet oneindig maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *