De bijzondere geschiedenis van de Caféracer

Als motorliefhebber heb je vast wel eens van een Caféracer gehoord. Misschien heb je zelfs al een keer enthousiast naar onderdelen op caferacerwebshop.com gekeken. Voor de mensen die hier echter minder bekend mee zijn is er nog een hoop te leren. De geschiedenis van de Caféracer is namelijk op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Deze motorclassificatie is namelijk niet direct bedacht door ondernemers en vakmensen, maar door motorliefhebbers zelf. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel vertellen we alles over de rijke geschiedenis van de Caféracer en lichten we ook nog een tipje van de sluier over hoe je deze zelf zou kunnen maken.

De oorsprong van Caféracers?

Maar hoe zijn Caféracers eigenlijk ontstaan? Dit heeft er alles mee te maken dat er vroeger weinig tot geen sportieve motorfietsen verkrijgbaar waren. Alle modellen waren even degelijk. Qua comfort scoorden ze hoog, maar qua uitstraling wat minder. De echte motorliefhebbers vonden dat het tijd was voor iets nieuws. Ze probeerden hun oudere motorfietsen om te bouwen tot een lichter en sportiever model. En dat lukte, de eerste Caféracer was geboren.

Tegenwoordig beschikken we natuurlijk over genoeg manieren om simpelweg een sportieve motorfiets aan te schaffen. Toch gaat er niets boven het zelf bouwen van een Caféracer. Met behulp van de gashendels van Caferacerwebshop en een stoere knipperlicht motor kom je al een heel eind. Veel mensen kiezen ervoor om een basismotor aan te schaffen en deze verder op te knappen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verschillende modellen van BMW en Ducati of merken als Triumph en Harley-Davidson.

Waar komt de term Caféracer vandaan?

De naam Caféracer is eigenlijk op een hele leuke manier ontstaan. Het is zelf bedacht door omstanders die de motorfiets zagen. De eerste motorliefhebbers die deze sportieve modellen bouwden waren namelijk zo trots op hun werk dat ze hem overal wilden laten zien. Dit deden ze vooral op plekken waar genoeg mensen aanwezig waren. Zo konden ze natuurlijk enorm pronken met hun prachtige voertuig. In de meeste gevallen kozen ze daarom voor een extra snel rondje bij een plaatselijke café. De term Caféracer was al snel geboren.

Zelf een Caféracer bouwen? Hier moet je aan denken!

Heb je plannen om zelf een Caféracer te bouwen? Let dan in elk geval op de volgende dingen:

  • Kies de juiste basismotor en betaal hier niet teveel voor. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het ook niet slim is om een motorfiets van slechts 200 euro te kopen als je hier werkelijk alles aan moet vernieuwen. Uiteindelijk ben je dan nóg duurder uit. Kies daarom voor de juiste middenmoot om kosten te besparen.
  • Haal onderdelen bij speciale webshops voor Caféracers. Zo weet je zeker dat alle onderdelen over de goedkeuring van de EU beschikken en dus veilig in gebruik zijn. Kies niet voor B-merken uit het buitenland, want je weet simpelweg niet wat dit betekent voor de kwaliteit en de veiligheid van het product.
  • Hoewel een Caféracer natuurlijk geroemd wordt om zijn sportieve uitstraling is het niet de bedoeling dat deze tot overlast zal zijn voor de buren. Vaak beschikken Caféracers over een enorm doordringend geluid. En dat kan, zeker in de late uurtjes, minder prettig zijn voor je omgeving. Wil je onnodige discussies voorkomen? Dan is een db killer kopen een goed idee.  Zo demp je het geluid en kun je ongestoord de weg op. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *